Bejelentés


Cikkgyűjtemény lisztérzékenyekn

Keresés a honlaponÜzenőfal


Név:

Üzenet:Szavazás
E-számok és társaik

Adalékanyagok, page 1
2004 Feb 04, 10:36

Mielőtt belemerülnénk az adalékanyagok listájának, az ún. "E-számoknak" rejtelmeibe, tisztázzunk néhány alapfogalmat.
Az E-számok ismerete támpontot és hasznos információkat adhat számunkra, bár néha nem sok értelme van az ilyen irányú kutatásoknak. Az adalékanyagok használatát a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza, amelynek előírásai a világméretű Codex Alimentarius szervezet által elfogadott szabályokon alapulnak. Ez azt jelenti, hogy a Codex ajánlások alapján a világ minden országában azonos szabályok érvényesek, és egy adott E-számú adalékanyag mindenütt ugyanazt jelenti.
Az adalékanyagokat többféle célok elérése érdekében használják a gyártók: megnövelhetik a termékek eltarthatósági idejét, szebb megjelenést tudnak elérni terméküknek, megkönnyíthetik velük a különböző alkotó részek összekeveredését, a készített oldatok stabilitását, vagy növelhetik velük az adott élelmiszerek táplálkozási értékeit. Egy bizonyos élelmiszeradalékot kizárólag akkor lehet felhasználni, ha azt az adott ország szakhatósága megvizsgálta és engedélyezte. A szabályozás azt is előírja, hogy az adalékanyag-listán szereplő anyagok jelenlétét egy adott készítményben a gyártó jelölni köteles, a végtermékben megtalálható mennyiségétől függetlenül.


A gyűjtő (csoport)néven túl, mint pl. emulgeátor, meg kell adni azt is, hogy milyen eredetű adalékanyagot használtak fel. Gyakori kérdés, hogy miért kell egyáltalán adalékanyagokat használni az élelmiszerek gyártásához.

Az itt következő felsorolásban megadjuk a legfontosabb adalékanyag csoportokat, és a felhasználási célokat is.antioxidánsok
növelik a termékek eltarthatósági idejét azáltal, hogy késleltetik az oxidáció által előidézett romlási folyamatokat, gátolják a termékek elszíneződését és aromavesztését (ez a folyamat egyébként nagyon gyorsan lezajlik a levegőben jelen lévő széndioxid hatására). Alkalmazására jó példa lehet az E-vitamin (tokoferolok E 306 - E 309), amely természetes eredetű antioxidánsként megakadályozza a vajban és a margarinban az avasodást. Az anti-xidánsok gluténmentesek.

csomósodást gátló, testesítő anyagok
elősegítik az alkotórészek egyenletes elkeverését, megakadályozzák a csomósodást (pl. az E 460 cellulóz, amelyet reszelt sajtokhoz adagolnak). A testesítő anyagok gluténmentesek.

emulgeáló szerek (emulgeátorok)
ebbe a csoportba tartozik valamennyi adalékanyag, amelyet egyébként egymással oldatot nem képező folyadékok (pl. víz-olaj keverék) összekeveredésnek elősegítésére használnak, valamint ezek biztosítják az oldatok stabilitását is. Gyakran alkalmazott emulgeáló szer a lecitin (E322), amelyet szójából vagy tojássárgájából készítenek. Margarinok, csokoládékészítmények, édesipari termékek gyártásához használják. Az emulgeálószereket az emberi szervezet megemészti, ezért fontos, hogy biztonságosak legyenek. Az emulgeálószerek gluténmentesek.

édesítőszerek
intenzív édesítőszereket használnak cukor helyettesítésére diétás üdítőitalokban, joghurtokban cukormentes zselékben, rágógumikban és csokoládékban. Az aszpartám (E951) vagy a xylit (E 9867) hő hatására lebomlanak, ezért elsősorban hűtött, hidegen fogysztható élelmiszerekben alkalmazzák (üdítő italok, yoghurtok stb.). Hőstabil édesítőszerek kálium-aceszulfán (E950). Valamennyi édesítőszer gluténmentes.

élelmiszer színezékek
az élelmiszer-színezékek természetes és mesterséges származásúak lehetnek. A természetes eredetűeket állati vagy növényi szervezetekből nyerik ki, a mesterséges színezékek azo-színezékek vagy szén-kátrány alapú színezékek lehetnek. A színezékek a végtermékek megjelenését javítják, más színhatást adhatnak, vagy javíthatják az eredeti készítmény színhatását. Az élelmiszer-színezékek alkalmazását általában korlátozzák, és használatukat az élelmiszerekben kötelezően jelölni kell. Az élelmiszer-színezékek gluténmentesek. Az (E 150a - d) karamell színezék például glukózból készül, amely akkor is gluténmentesnek minősíthető (nincs mérhető gluténtartalma) ha az búzából származik
Vannak színmegőrző adalékanyagok is, amelyek megtartják, stabilizálják vagy felerősítik az élelmiszerek eredeti színét. Valamennyi színmegőrző adalék gluténmentes.

felületkezelő anyagok
az élelmiszerek felületén védőbevonatot képezve megakadályozzák a kiszáradást, és az aromavesztést, színezheti, díszítheti vagy fényesítheti a termék felületét . (A glutént néhány éve Hollandiában sajtok bevonására akarták használni. Az AOECS és a holland egyesület közös, nemzetközi szintű fellépésének eredményeként ezt egyszer- és mindenkorra megtiltották, a glutén bevonat gyártói pedig önkorlátozást léptettek életbe, a sajtok bevonására kifejlesztett terméküket visszavonták.
Európában tilos a glutén bevonat alkalmazása gyümölcsök (alma, szamóca, saláta) stb. esetében is. A Dél-Amerikából vagy Afrikából importált gyümölcsöknél azonban nincs semmi garancia erre, ezért a nem-EU származású gyümölcsökre nagyobb figyelmet kell fordítani...)

fényező anyagok
az élelmiszerek külső felületén alkalmazva képesek arra, hogy szép fényes megjelenést adjanak az élelmiszernek, vagy fényes védőbevonatot képezzenek (pl. az E 903 karnaubaviasz, amelyet csokoládé felületén alkalmaznak). Valamennyi fényező anyag gluténmentes.

habképzők
A habképzők a szilárd vagy folyékony halmazállapotú élelmiszerben képesek gázképződést előidézni, Habképző adalék a sztearinsav (más néven zsírsav), amely gluténmentes.

hajtógázok
hajtógázokat használnak az aeroszolos spraykben (pl. tejszínhab). A palackban lévő, túlnyomásos hajtógáz segítségével lehet, a szelep lenyomása után, a teméket kiadagolni. Valamennyi hajtógáz gluténmentes.

ízesítő és aromaanyagok
jellegzetes adalékanyagok, amelyekből több, mint 500 különfélét használ az élelmiszeripar. Kellemesebbé, ízletesebbé teszik az élelmiszereket, pótolják a feldolgozási folyamat során elveszített ízeket, aromákat. Az ízesítő anyagok, fűszerek sokszor többféle anyag keverékéből állnak, nehéz egy névvel jellemezni ezeket - ennek megfelelően jellemzően nem tartozik hozzájuk azonosító E-szám sem. Nem tartoznak közéjük a fűszernövények, a fűszerek, az intenzív édesítőszerek, az édesítő, a savanyító és a sós ízek sem. Az ízesítő- és aromaanyagok eredetük szerint három csoportba sorolhatóak: a természetes, a szintetikus "természetazonos" és a szintetikus aromák csoportjába. Nagyon kis mennyiségben adagolják a termékekhez, és soha nem fogyasztjuk ezeket önmagukban.
A por alakú (nem folyadék halmazállapotú) ízesítők gyakran tartalmaznak maltodextrint vagy keményítőt vivőanyagként. Ezek a vivőanyagok alacsony gluténtartalmúak (ha egyáltalán van bennük), és az ízesítőkből is nagyon csekély mennyiséget használnak fel egy adott élelmiszer készítéséhez.

ízfokozók
kiemelik, növelik az élelmiszerek meglévő ízét, illatát, aromáját. A nátrium-glutamát (E622) a leggyakrabban használt ízfokozó, szárított ételekben, levesporokban, mártásokban alkalmazzák. A glutamátokat cukrokból, fermantációval állítják elő, sokszor glukóz szirupból (nagyon ritkán búza-keményítőből) - és nincs mérhető glutén-tartalma.

nedvesítőszerek
az élelmiszerek eredeti nedvességtartalmának megőrzésére és kiszáradásuk megakadályozására alkalmazzák ezeket az adalékanyagokat (pl. E965 maltit), melyek lehetővé teszik szilárd részek vízben történő feloldását. Gyakran használnak ilyen adalékokat fagyasztásnál, szárított gyümölcsöknél. A nedvesítőszerek nem tartalmaznak glutént.

savregulátorok, savanyítók, sók
savas jelleget adnak a terméknek, ezáltal fokozzák a gázképződést a sütőporok használatakor, a pezsgőtabletták gázképződését is elősegítik, illetve konstans értéken tartják az élelmiszerkészítmény pH értékét. Például az E 575 glükono-delta-laktont gluténmentes lisztkeverékekben alkalmazzák. A savregulátorok gluténmentesek.

sűrítő- és kötőanyagok, stabilizátorok
önmagukban is növelik az élelmiszerek viszkozitását, térfogatát, vagy zselésítő anyagokkal is együttműködve alakítják ki az élelmiszer végleges szerkezetét. A sűrítő anyagok az emulgeálószerekhez hasonló anyagok, amelyek alkalmazási célja is hasonló. Gyakran használt adalékanyagok, az élelmiszerek konzisztenciájának optimalizálására használják. A leggyakrabban például majonézek, töltelékek, tejdesszertek, joghurtok, habok, krémtúró stb. gyártásához használják. Régebben az E 1400 -1450 közötti adalékanyagokat nevezték csak sűrítőanyagoknak, ma már az E 400 - 418 között növényi gumik, az E 440 pektinek és az E 460 - 466 cellulózok is ebbe a csoportba tartoznak.
Az E 1400 alatti sűrítőanyagok gluténmentesek.
Az E 1400 - 1450 közötti adalékanyagok keményítőből készülnek (ez búzakeményítő is lehet). A kukorica-, burgonya-, tápióka- vagy rizskeményítőből készült sűrítőanyagok gluténmentesek. A búzakeményítőből készültek tartalmazhatnak glutént, ezért a gluténmentes táplálkozásban kerülni kell akkor is, ha a detektálható gluténtartalom nagyon alacsony. A 2003-ban elfogadott - és kötelezően legkésőbb 2005-ben életbe lépő - új élelmiszerjelölési szabályok szerint ezeket az eseteket a címkéken is meg kell adni, azaz a búza- (vagy más gluténtartalmú) keményítő eredetet fel kell tüntetni. Az E 1400 feletti adalékanyagokat nevezik még módosított keményítőnek vagy dextrinnek is. amely különféle eredetű, étkezési célra gyártott keményítők fizikai, kémiai kezelésével: enzimekkel vagy savval, lúggal, teljesen vagy részlegesen hidrolizált termék (eredettől függően lehet gluténmentes, vagy nem)

tartósítószerek
gátolják a káros baktérium-, gomba stb. tenyészetek elszaporodását az élelmiszerekben, ezáltal csökken az élelmiszermérgezések lehetősége, és nő a termékek eltarthatósági ideje. Gyakran alkalmazott tartósítószer a nátrium-benzoát (E 211) például krémes ételekben. Nincs olyan tartósítószer, ami egyformán hatásos valamennyi mikroorganizmussal szemben, A tartósítószereket csak indokolt esetben szabad alkalmazni, így például a hőkezeléssel tartósított konzervekben és a fagyasztással tartósított élelmiszerek esetében nincs rájuk szükség. A tartósítószerek gluténmentesek.

térfogatnövelő szerek
megnövelik az adott termék térfogatát, ugyanakkor kevéssé növeli az energiatartalmát. Az izomaltot (E 953) például több készítményben használják, édesítés céljából. A térfogatnövelő adalékok gluténmentesek.

zselésítő anyagok
képesek arra, hogy az élelmiszer szerkezetét gél képződésével változtassa meg. A leggyakrabban használt gélképző adalék az agar-agar (E406). A zselésítők gluténmentesek.


Színezékek

E-szám Név
E 100 kurkumin (kurkuma) természetes színezék, narancssárga
E 101 laktoflavin, riboflavin B2 vitamin, tejben található
E 102 tartrazin szintetikus azoszínezék, sárga
E 104 kinolinsárga szintetikus
E 110 narancssárga S szintetikus azoszínezék
E 120 karminsav természetes eredetű színezék
E 122 azorubin szintetikus azoszínezék, vörös
E 123 amarant szintetikus azoszínezék, vörös
E 124 neukokcin, Ponszó 4R szintetikus azoszínezék, vörös
E 127 eritrozin szintetikus, vörös
E 128 vörös 2G szinezék
E 129 allura vörös AC szinezék
E 131 patentkék V szintetikus trifenilmetán színezék kékeslila
E 132 indigókarmin szintetikus, kék
E 133 brillantkék FCF szinezék
E 140 klorofill- és krolofillinek természetes színezék, levélzöld
E 141 klorofill és klorofillin rézkomplexek természetes eredetű színezék, rézzel kezelt levélzöld
E 142 zöld S szintetikus trifenilmetán színezék
E 150 a karamell - egyszerű természetes eredetű, hőkezelt cukor
E 150 b karamell - szulfitos szinezék
E 150 c karamell - ammóniás szinezék
E 150 d karamell-ammónium-szulfitos szinezék
E 151 brillantfekete BN szintetikus azoszínezék, fekete
E 153 növényi szén természetes eredetű, faszén, fekete
E 154 barna FK szinezék
E 155 barna HTK szinezék
E 160 a vegyes karotinok béta-karotin,A-provitamin, szintetikusan gyártják a természetessel azonos formában (un. természetazonos), narancssárga
E 160 b annato, bixin, norbixin növényi magokból nyert természetes színezék, sárga-baracksárga
E 160 c kapszantin, kapszorubin paprikából nyert természetes színezék, narancsvörös
E 160 d likopin paradicsomból nyert természetes színezék, narancsvörös
E 160 e béta-apo-8-karotinnal természetazonosan előállított, narancsvörös
E 160 f béta-apo-8- karotinsav-etilésztere az E 160 e észtere, narancsvöröstől sárgáig
E 161 b lutein levélszínezékek
E 161 g kantaxantin természetazonos szinezék, narancsvörös
E 162 céklavörös,betanin céklából vonják ki, lilás(-cékla-)vörös
E 163 antociánok kékszőlőből vonják ki, vörös, kék, barna
E 170 kalcium-karbonátok kréta, mész, fehér
E 171 titán-dioxid szinezék
E 172 vasoxid és -hidroxidok sárga, vörös és fekete színű pigmentek
E 173 alumínium inert fémpigment
E 174 ezüst inert fémpigment
E 175 arany inert fémpigment
E 180 lithorubin BK rubinpigment BK sajtviasz (paraffin, cerezin) festéséreMegjegyzés: Magyarországon a szintetikus élelmiszerszínezékek alkalmazását "mesterséges színezékkel" felirattal jelezni kell az élelmiszerek csomagolásán.
Tartósítószerek

E-szám Név
E 200 szorbinsav megtalálható pl. a vörös áfonyában
E 202 káliumszorbát a szorbinsav sója
E 203 kalciumszorbát a szorbinsav sója
E 210 benzoesav a benzoegyantában található
E 211 nátriumbenzoát a benzoesav sója
E 212 káliumbenzoát a benzoesav sója
E 213 kalciumbenzoát a benzoesav sója
E 214 p-hidroxi-benzoesav etilészter PHB- észterek néven ismertek
E 215 p-hidroxi-benzoesav etilészter nátriumvegyülete PHB- észterek néven ismertek
E 216 p-hidroxi-benzoesav-n-propilészter PHB- észterek néven ismertek
E 217 p-hidroxi-benzoesav-n-propilészter nátriumvegyülete PHB- észterek néven ismertek
E 218 p-hidroxi-benzoesav metilészter>
E 219 p-hidroxi-benzoesav metilészter nátriumvegyülete
E 220 kéndioxid kénessav, antioxidáns
E 221 nátriumszulfit
E 222 nátriumhidrogénszulfit
E 223 nátriummetabiszulfit a kénessav sói
E 224 káliummetabiszulfit
E 226 kalcium-szulfit
E 227 kalciumhidrogénszulfit
E 228 kálium-hidrogén-szulfit
E 230 bifenil (difenil) tartósitószer>
E 231 orto-fenil-fenol csak citrusgyümölcsök és banán felületkezelésére
E 232 nátrium-ortofenil-fenolát
E 233 tiabendazol
E 234 nizin tartósitószer
E 235 natamicin tartósitószer
E 236 hangyasav hangyákban és csalánban található
E 237 nátriumformiát
E 238 kalciumformiát a hangyasav sói
E 239 hexametilén-tetramin tartósitószer
E 242 dimetil-dikarbonát tartósitószer
E 249 kálium-nitrit tartósitószer
E 250 nátriumnitrit
E 251 nátriumnitrát nitrites pácsókban használják
E 252 káliumnitrát salétromsó
E 260 ecetsav a füstölés és a sózás mellett a legrégebbi tartósítószer
E 261 káliumacetát
E 262 nátriumdiacetát az ecetsav sói
E 263 kalciumacetát
E 270 tejsav mikrobiológiai úton állítják elő; aludttejben és savanyú káposztában található
E 280 propionsav tartósitószer
E 281 nátrium-propionát tartósitószer
E 282 kalcium-propionát tartósitószer
E 283 kálium-propionát tartósitószer
E 284 bórsav tartósitószer
E 285 nátrium-tetraborát (borax) tartósitószer
E 290 széndioxid szénsav, gáz
E 296 L-almasav; D,L-almasav természetben előforduló gyümölcssavak, szintetikusan állítják elő
E 297 fumársavMegjegyzés: Magyarországon a tartósítószerek használatát a termék csomagolásán (a szorbinsav és sói kivételével) név szerint fel kell tüntetni (pl. benzoesavval tartósítva).

Antioxidánsok (avasodásgátlók)

E-szám Név
E 300 L-aszkorbinsav C-vitamin
E 301 nátrium-L-aszkorbát
E 302 kalcium-L-aszkorbát az aszkorbinsav vegyületei
E 304 aszkorbinsav zsirsav-észterei aszkorbil-palmitát aszkorbil-sztearát
E 306 tokoferolok keverék természetes források magas tokoferol kivonata
E 307 (szintetikus) alfatokoferol E -vitamin
E 308 (szintetikus) gammatokoferol
E 309 szintetikus deltatokoferol
E 310 * propilgallát
E 311 * oktilgallát a galluszsav vegyületei
E 312 * dodecilgallát
E 315 D-eritroaszkorbinsav
E 316 nátrium-(D-eritroaszkorbát)
E 320 * butilhidroxianizol BHA
E 321 * butilhidroxitoluol BHTMegjegyzés: A *-gal jelölt antioxidánsok használatát Magyarországon "antioxidánst tartalmaz" vagy "avasodásgátlót tartalmaz" felirattal jelölni kell az élelmiszer csomagolásán.

Emulgeátor

E-szám Név
E 322 Lecitinek természetes, zsírsavakból különítik elSavregulátorok, savanyítók

E-szám Név
E 325 nátriumlaktát
E 326 kálium-laktát az E 270 (tejsav) sói
E 327 kalcium-laktát
E 330 citromsav gyümölcssav, mikrobiológiai úton nyerik
E 331 nátriumcitrátok emulgeálószer
E 332 káliumcitrátok a citromsav sói
E 333 kalciumcitrátok
E 334 L (+) borkősav gyümölcssav, borseprőből nyerik
E 335 nátriumtartarátok
E 336 káliumtartarátok a borkősav sói
E 337 kálium-nátrium-tartarát
E 338 ortofoszforsav
E 339 nátrium-foszfátok
E 340 kálium-foszfátok az ortofoszforsav sói
E 341 kalcium-foszfátok
E 350 nátrium-malátok
E 351 kalcium-malátok az E 296 (almasav) sói
E 352 kalcium-malátok
E 353 metaborkősav az E 334 (borkősav) vegyületei
E 354 kalciumtartarát
E 355 adipinsav csak sópótlókban
E 356 nátrium-adipát savanyúságot szabályozó
E 357 kálium-adipát savanyúságot szabályozó
E 363 borostyánkősav gyümölcssav, szintetikusan előállítva
E 380 triammónium-citrát savanyúságot szabályozó
E 385 kalcium-dinátrium-(etilén-diamin)-tetraacetát antioxidáns tartósitószer


Testesítőanyagok (állományjavítók)

E-szám Név
E 400 alginsav algafélékből nyerik
E 401 nátriumalginát
E 402 káliumalginát
E 403 ammóniumalginát az alginsav vegyületei
E 404 kalciumalginát
E 405 (propán-1,2-diol)-alginát
E 406 agar-agar
E 407 karragén (gyöngyzuzmó) algafélékből nyerik
E 407a feldolgozott euchema moszat (PES) sűritő anyag, zselésitő
E 410 szentjánoskenyérmagliszt
E 412 guármagliszt (guar gumi) trópusi gyümölcsök magjaiból
E 413 tragantmézga
E 414 gumiarábikum trópusi fafélék gyantájából nyerik
E 415 xantán-gumi mikrobiológiai úton cukorból nyerik
E 416 karaya-gumi (kara-gumi) sűritőanyag, stabilizátor
E 417 tara magliszt sűritőanyag, stabilizátor
E 418 gellán-gumi sűritőanyag, stabilizátor, zselésitőNedvességtartók

E-szám Név
E 420 szorbit
E 421 mannit cukoralkoholok, nedvesség visszatartó és cukorhelyettesítő szerek
E 422 glicerinEmulgeálószerek

E-szám Név
E 431 polioxietilén (40) sztearát emulgeálószer
E 432 polioxietilén-szorbitán-monolaurát (poliszorbát 20) emulgeálószer, hordozó
E 433 polioxietilén-szorbitán-monooleát (poliszorbát 80) emulgeálószer, hordozó
E 434 polioxietilén-szorbitán-monopalmitát (poliszorbát 40) emulgeálószer, hordozó
E 435 polioxietilén-szorbitán-monosztearát (poliszorbát 60) emulgeálószer, hordozó
E 436 polioxietilén-szorbitán-trisztearát (poliszorbát 65) emulgeálószer, hordozóZselésítőanyag

E-szám Név
E 440 pektinek, amidált pektin almából, citrushéjból nyerik ki


Savregulátorok

E-szám Név
E 442 ammónium-foszfatidok emulgeálószer, hordozó
E 444 szacharóz-acetát-izobutirát sűritő anyag, zavarositó
E 445 glicerinészterek természetes gyantából emulgeálószer, stabilizátor, sűritő anyag
E 450 difoszfátok (pirofoszfátok) emulgeáló só, stabilizátor, savanyúságot szabályozó, térfogatnövelő szer, kelátképző, csomósodást gátló
E 451 trifoszfátok emulgeáló só, stabilizátor, savanyúságot szabályozó, térfogatnövelő szer, kelátképző, csomósodást gátló, szerkezetet kialakitó, texturáló anyag
E 452 polifoszfátok emulgeálószer, emulgeáló só, kelátképző, nedvesitőszer, szerkezet kialakitó, texturáló anyagTestesítőanyagok

E-szám Név
E 460 cellulóz, mikrokistályos cellulóz, poritott cellulózpor fából nyerik, emulgeálószer, csomósodást gátló, hordozó, tömegnövelő szer, szerkezet kialakitó, texturáló anyag
E 461 metilcellulóz az E 460 vegyületei, tömegnövelő szer
E 463 (hidroxi-propil) cellulóz sűritő anyag, emulgelószer, stabilizátor, hordozó, tömegnövelő szerel
E 464 (hidroxi-propil)-metil-cellulóz
E 465 etil-metil-cellulóz
E 466 (karboxi-metil)-cellulóz nátrium-((karboxi-metil)-cellulóz)Emulgátorok

E-szám Név
E 470 a zsirsavak nátrium-, kálium- és kalcium sói étkezési zsírokból állítják elő
E 470 b zsirsavak magnézium sói
E 471 étkezési zsírsavak mono- és digliceridjei
E 472 étkezési zsírsavak mono- és digliceridjeinek észterei
E 472 a ...ecetsav-észterek
E 472 b ...tejsav-észterek
E 472 c ...citromsav-észterek az E471 vegyületei
E 472 d ...borkősav-észterek emulgelószerek, hordozók
E 472 e ...mono-és diacetilborkősav-észterek
E 472 f …mono- és digliceridjeinek ecetsav- és borkősav észterei
E 473 zsirsavak szacharóz észterei
E 474 szacharóz gliceridjei
E 475 étkezési zsirsavak poliglicerinészterei
E 476 poliricinolsav poligliceridje emulgeálószer
E 477 zsirsavak propán-1,2-diol észterei
E 479 b hőkezeléssel oxidált szójaolaj, zsirsavak mono-és diglideridjeivel reagáltatva
E 481 nátrium-sztearoil-2-laktilát
E 482 kalcium-sztearoil-2-laktilát
E 483 sztearil-tartarát lisztkezelőszer
E 491 szorbitán-monosztearát
E 492 szorbitán-trisztearát
E 493 szorbitán-monolaurát emulgeálószer, hordozó
E 494 szorbitán-monooleát
E 495 szorbitán-monopalmitát
E 496 szorbitán-trioleát emulgeálószer


Savregulátorok

E-szám Név
E 500 nátriumkarbonátok (szóda)
E 501 káliumkarbonátok (hamuzsír) az E 290 (szénsav) sói
E 503 ammóniumkarbonátok
E 504 magnéziumkarbonátok
E 507 sósav
E 508 káliumklorid
E 509 kalciumklorid a sósav sói
E 510 ammóniumklorid
E 511 magnéziumklorid
E 512 ón(II)-klorid
E 513 kénsav
E 514 nátrium-szulfátok (glaubersó)
E 515 kálium-szulfátok
E 516 kalcium-szulfát (gipsz) a kénsav sói
E 517 ammónium-szulfát
E 520 alumínium-szulfát
E 521 aluminium-szulfát
E 522 aluminium-kálium-szulfát
E 523 alumínium-ammónium-szulfát (timsó)
E 524 nátrium-hidroxid (nátronlúg)
E 525 kálium-hidroxid (kálilúg)
E 526 kalcium-hidroxid (mésztej) lúgosítószerek
E 527 ammónium-hidroxid (szalmiák)
E 528 magnézium-hidroxid
E 529 kalcium-oxid (égetett mész)Csomósodást és tapadást gátlók

E-szám Név E 530 magnézium-oxid (magnézia)
E 535* nátrium-ferro-cianid sárga vérlúgsó, a konyhasó szórhatóságát javítják
E 536* kálium-ferro-cianid
E 538* kalcium-ferro-cianid
E 539 nátrium-tioszulfát a foszforsav sói
E 540 Kalcium.difoszfát
E 541 savanyú aluminium-nátrium-foszfát
E 543 natrium-kalcium polifoszféát
E 544 kalcium polifoszfát
E 550 nátriumszilikát (vízüveg)
E 551 szilíciumdioxid
E 552 kalciumszilikát
E 553 a magnéziumszilikát
E 553 b talkum a lesülést, ragadást, csomósodást gátolják
E 554 alumínium-nátrium-szilikát
E 555 aluminium-kálium-szilikát
E 556 aluminium-kalcium-szilikát
E 558 bentonit
E 559 aluminium-szilikát (kaolin)
E 570 sztearinsav (zsirsav) habzásgátló, habstabilizátor,fényező anyag, kenőanyagMegjegyzés: A *-gal jelölt anyagok használata deklarációköteles (˝Tapadásgátlót tartalmaz˝).

Savanyítók, savregulátorok

E-szám Név
E 574 glükonsav savanyúságot szabályozó, térfogatnövelő szer
E 575 glükono-delta-lakton savanyúságot szabályozó, térfogatnövelő szer
E 576 nátrium-glukonát kelátképző
E 577 kálium-glukonát kelátképző, hordozó
E 578 kalcium-diglukonát savanyúságot szabályozó, szilárditó anyag
E 579 vas(II)-glukoná szinstabilizátor fekete olajbogyóhoz
E 585 vas(II)-laktát szinstabilizátorÍzfokozók

E-szám Név
E 620 glutaminsav
E 621 nátrium-glutamát
E 622 kálium-glutamát glutaminsav sói
E 623 kalcium-glutamát
E 624 ammónium-glutamát
E 625 magnézium-diglutamát
E 626 guanilsav
E 627 dinátrium-guanilát guanilsav sói
E 628 dikálium-guanilát
E 629 kalcium-guanilát
E 630 inozinsav
E 631 dinátrium-inozinát
E 632 dikálium-inozinát
E 633 kalcium-inozinát
E 634 kalcium-5`-ribonukleotidok
E 635 dinátrium-5`-ribonukleotidok
E 636 maltol
E 637 etilmaltol
E 640 glicin és nátrium sója izfokozó, hordozó
E 641 L-leucin izmódositóFormaelválasztó- és bevonóanyagok

E-szám Név
E 900 dimetil-polisziloxán habzásgátló emulgeálószer
E 901 méhviasz (fehér és sárga) fényezőanyag
E 902 kandelillaviasz
E 903 karnaubaviasz
E 904 sellakk
E 905 ásványolaj, élelmiszer tisztaságú a sütőiparban lesülésgátlók és édességek bevonóanyagai
E 907 mikrokristályos viaszok
E 911 zsirsavak metil észterei
E 912 montánsav észterek
E 914 oxidált polietilén viasz

Lisztkezelőszerek

E-szám Név
E 916 kálcium-jodát lisztkezelőszer
E 917 kálium-jodát lisztkezelőszer
E 920 L-cisztein, L-ciszteinhidroklorid
E 921 L-cisztin
E 925 klór
E 926 klórdioxid
E 927 b karbamid szerkezet kialakitó anyagEgyebek

E-szám Név

E 938 argon csomagológáz
E 939 hélium
E 941 nitrogén
E 942 dinitrogén-oxid
E 948 oxigén
E 950 aceszulfám K édesitőszer, izfokozó
E 951 aszpartám
E 952 ciklaminsav és ciklamátok
E 953 izomalt
E 954 szacharin és nátrium-, kálium-, kálcium sói
E 957 taumatin
E 959 neoheszperidin DC
E 965 maltit
E 966 laktit
E 967 xilit
E 999 quillaja kivonat habképző
E 1105 lizozim tartósitószer
E 1200 polidextróz tömegnövelőszer, sűritő anyag, nedvesitőszer
E 1201 polivinil-pirrolidon stabilizátor, deritő anyag, hordozó
E 1202 polivinil-polipirrolidon stabilizátor, hordozó
E 1404 oxidált keményitő emulgeálószer, sűritő anyag, hordozó
E 1410 monokeményitő foszfát stabilizátor, sűritő anyag, hordozó
E 1412 dikeményitő-foszfát stabilizátor, sűritő anyag, hordozó
E 1413 foszforilezett-dikeményitő-foszfát stabilizátor, sűritő anyag, hordozó
E 1414 acetilezett-dikeményitő-foszfát emulgeálószer, sűritő anyag, hordozó
E 1420 acetilezett-keményitő stabilizátor, sűritő anyag, hordozó
E 1422 acetilezett-keményitő-adipát stabilizátor, sűritő anyag, hordozó
E 1440 (hidroxi-propil)-keményitő emulgeálószer, sűritő anyag, hordozó
E 1442 (hidroxi-propil)-dikeményitő-foszfát stabilizátor, sűritő anyag, hordozó
E 1450 keményitő-nátrium-oktenil-szukcinát stabilizátor, sűritő anyag, emulgeálószer, hordozó
E 1505 trietil-citrát habstabilizátor, hordozó
E 1518 triacetin nedvesitőszer, hordozó
E 1520 propilénglikol nedvesitőszer, hordozó
E 1521 polietilénglikol habzásgátló, hordozóSorszám nélküliek:

Név
Kinin
Kvasziafa
Pektinek

LinkekIngyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!